Koliko hrane zavržete?
Koliko hrane zavržete?
19. 11. 2024
79
Poteka Evropski teden zmanjševanja odpadkov, projekt, ki že 16. leto zapored poziva k trajnostni rabi in premišljenemu ravnanju z odpadki. Letošnji poudarek je na zmanjšanju odpadne hrane, ki v EU letno predstavlja več kot 59 ton odpadka.
Vsak Evropejec povprečno zavrže 132 kg hrane, ob tem pa si 37 milijonov ljudi ne more privoščiti kakovostnega obroka vsak dan.
Ljudje po vsem svetu zavržemo kar tretjino proizvedene hrane. V tem tednu se bo na temo zmanjševanja odpadne hrane v 29 evropskih državah zvrstilo 12.724 aktivnosti.
Kako lahko zmanjšamo količino odpadne hrane?
- Pred nakupom preverimo, kaj že imamo doma.
- Uporabljajmo nakupovalni seznam.
- Pri izbiri sadja in zelenjave naj nas vodi kakovost, ne popoln izgled.
- Nakupujmo hrano brez razrednih oznak ali z oznako II.
- Po preteku datuma, ki označuje priporočen rok uporabnosti, preverimo, če je živilo še užitno (pazljivo pri izdelkih živalskega izvora!).
- Ostanke hrane shranjujmo v hladilniku ali zamrzovalniku.
- Odpadno hrano odvrzimo na kompostnik ali v zabojnik za biološke odpadke.
Cilji Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov so:
- Ozaveščati o pomembnosti zmanjšanja odpadkov, ponovne uporabe in recikliranja.
- Poudariti dosedanje rezultate projekta.
- Spodbujati državljane k trajnostnemu načinu življenja.
- Izboljšati komunikacijska orodja za ozaveščanje.
- Pritegniti pozornost z določeno temo, ki je vsako leto drugačna.
Cilji Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov so:
- Ozaveščati o pomembnosti zmanjšanja odpadkov, ponovne uporabe in recikliranja.
- Poudariti dosedanje rezultate projekta.
- Spodbujati državljane k trajnostnemu načinu življenja.
- Izboljšati komunikacijska orodja za ozaveščanje.
- Pritegniti pozornost z določeno temo, ki je vsako leto drugačna.